To Έργο

01.

Περιγραφή Έργου

Το έργο “Το mobile school ταξιδεύει” διάρκειας τριών ετών (Μάρτιος 2020-Φεβρουάριος 2023) στοχεύει στην καταπολέμηση του φαινομένου της σχολικής διαρροής που παρατηρείται στα παιδιά Ρομά, στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και του αναλφαβητισμού. Σκοπός είναι η ενθάρρυνση και προετοιμασία των παιδιών να ενταχθούν ομαλά στη σχολική κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία. Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (street work) η δράση στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.α., και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους.

02.

Στόχος Έργου

Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής διαρροής, του αναλφαβητισμού, της παιδικής εργασίας και του ρατσισμού, εντάσσοντας ομαλά τα παιδιά στη σχολική κοινότητα και στην κοινωνία. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του έργου, η μεθοδολογία του mobile school ενισχύει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τους δίνει ώθηση για μάθηση, ώστε να ενταχθούν ομαλά στις σχολικές κοινότητες, ενώ μέσω της ενισχυτικής διδασκαλίας ενθαρρύνει τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο να ολοκληρώσουν την φοίτηση τους. Επίσης, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη στους γονείς Ρομά, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των παιδιών στο σχολείο μέσω της δημιουργίας υγειών οικογενειακών συνθηκών. Τέλος, στόχος του έργου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με σκοπό την μείωση ρατσιστικών τάσεων και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

03.

Ομάδες Στόχου

Η ομάδα στόχου του έργου είναι ο πληθυσμός Ρομά, που κατοικεί και εντοπίζεται εντός των γεωγραφικών ορίων των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό εύρος της ομάδας στόχου, το έργο απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και νέους έως 25 ετών. Ομάδα στόχου θεωρείται και οι γονείς των παιδιών Ρομά, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις παρεμβάσεις. Οι γονείς των παιδιών Ρομά έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δράσεις συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, αλλά και κοινωνικής προστασίας (ανθρώπινα δικαιώματα), για την υποστήριξη των παιδιών τους και την επανένταξή τους στις σχολικές μονάδες. Επιπλέον, στο πλαίσιο άρσης των στερεοτύπων πραγματοποιούνται και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας των Νομών Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης σε θέματα ισότητας, ισονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

04.

Αντίκτυπος

Ο αντίκτυπος του έργου είναι η ομαλή ενσωμάτωση των παιδιών, η κοινωνική επιμόρφωση, σε θέματα όπως, η σεξουαλική αγωγή, η ατομική υγιεινή, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α και η ένταξή τους το κοινωνικό σύνολο. Τέλος, στόχο αποτελεί και η εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά, το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της ενδυνάμωσης των γονέων, παρέχοντάς τους συμβουλευτική σε θέματα εκπαίδευσης, εργασίας αλλά και κοινωνικής προστασίας